Enzim markerek

Mik azok az enzim markerek?

Az enzimek magasan specializált komplex fehérjék, amelyek elősegítik a kémiai változásokat a test minden részében. Például segítenek lebontani az ételt, így a szervezet hatékonyan tudja használni. Segítenek a véralvadásban is. És jelen vannak a test minden szervében és sejtjében. Az enzimek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez.

Az enzimmarkerek olyan vérvizsgálatok, amelyek a szervezet specifikus enzimaktivitását elemzik. Egyes öröklött betegségek vagy állapotok miatt ezek az enzimek leállhatnak vagy kevésbé hatékonyak lehetnek. Az enzimszintek emelkedésének vagy csökkenésének nyomon követése számos betegség diagnosztizálásában segíthet.

Kezelőorvosa vérvizsgálatot rendelhet az enzimjelzőkre, vagy rutinszerű vérvizsgálatot, hogy segítsen feltárni a rendellenességeket. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy többször kell tesztet tennie néhány nap alatt, hogy mérje az időbeli változásokat.

Melyek az enzimmarkerek leggyakoribb típusai?

CPK izoenzimek

A CPK izoenzim teszt méri a vér kreatin -foszfokinázt (CPK). A CPK enzimek a szívben, az agyban és a vázizmokban találhatók. A normál CPK szintek életkortól, nemtől és fajtól függően változnak.

Az egyes laboratóriumokban is lehetnek kisebb eltérések a referenciatartományokban. Általánosságban elmondható, hogy a felnőtteknél a CPK -szint körülbelül 200 egység/liter (U/L). Ez a teljes CPK szint a szervezetben. Pontosabb vizsgálatok is elvégezhetők, de ez nem rutin.

Bővebben: CPK izoenzim teszt »

A CPK-1 elsősorban az agyban és a tüdőben található. A CPK-1 megemelkedett szintjei a következők lehetnek:

  • agyrák
  • agyi sérülés, stroke vagy vérzés az agyban

  • tüdőinfarktus, amely a tüdőszövet halálát jelenti
  • roham
  • elektrokonvulzív terápia

A CPK-2 szint emelkedik szívroham után. A megnövekedett CPK-2 szint a következők miatt is előfordulhat:

  • nyitott szívműtét
  • a szívizom gyulladása
  • szívsérülés
  • defibrilláció
  • elektromos sérülések
  • mellkasi kompresszió szívmegállás után

A magas CPK-3 szint izomfeszültség, zúzódásos sérülés vagy sérülés jele lehet:

  • izomkárosodás, dystrophia vagy gyulladás
  • intramuszkuláris injekciók
  • elektromiográfia, amely izom- és idegfunkciós vizsgálat

  • legutóbbi műtét
  • rohamok
  • megerőltető testmozgás

Szív enzimek

Néhány szív enzim lassan belép a vérébe, ha szívrohama volt, és ennek következtében a szíve megsérült. A szívroham tüneteivel rendelkező sürgősségi betegek általános vizsgálata bizonyos fehérjék vérben való jelenlétének vizsgálata. Az orvos ellenőrizheti a CPK-2-t, más néven CK-MB-t. Ez a marker nagyon specifikus a szívizom sérülésére, és gyorsan emelkedik szívroham alatt. A normál CK-MB-nak 5-25 nemzetközi egység/liter között kell lennie (UI/L).

A szívkárosodás előnyös markere azonban a troponin nevű fehérje. A troponin általában kevesebb, mint 0,02 nanogramm milliliterenként (ng/ml). A szint emelkedése tovább tart, mint a CK-MB, de a fehérje tovább marad a véráramban.

További információ: A szívroham tünetei »

Májenzimek

A májenzimek emelkedését gyulladás vagy károsodott májsejtek okozhatják. Általában a megemelkedett májenzimek akut sérüléshez vagy egy olyan folyamathoz kapcsolódnak, amely rövid időn belül következett be:

  • vényköteles gyógyszerek, például sztatinok
  • vény nélkül kapható (OTC) gyógyszerek, például acetaminofen (tylenol)
  • alkohol fogyasztás
  • szívelégtelenség vagy szívroham

  • májbetegség, például hepatitis, zsírmájbetegség, rák és cirrhosis
  • elhízottság
  • cöliákia, amely emésztési állapot

  • vírusok, például citomegalovírus fertőzés; hepatitis A, B, C, E vírusok; mononukleózis; és az Epstein-Barr vírus
  • gyulladásos betegségek, például dermatomyositis, pancreatitis és epehólyag -gyulladás
  • izombetegségek, például izomdisztrófia vagy polimiozitisz
  • ischaemia vagy a májba jutó oxigénhiány, például szívmegállás során
  • hemokromatózis, amely olyan rendellenesség, amelyben túl sok vas van a vérben

  • alulműködő pajzsmirigy
  • Wilson -betegség, amely olyan rendellenesség, amelyben túl sok réz tárolódik a szervezetben

  • a szerv fizikai sérülése

Számos marker használható a májfunkció vizsgálatára. Ezek a markerek segítenek elkülöníteni, hogy a sérülés a máj parenchymájában (májsejtekben) vagy az eperendszerben van -e. E cikk alkalmazásában a fontos tesztek a máj aminotranszferázok: alanin -aminotranszferáz (ALT) és aszpartát -aminotranszferáz (AST).

Az ALT -t elsősorban a máj termeli, míg az AST a májból, a szívizomból, a vázizomból, a veséből és az agyból származhat. A normál ALT szint férfiaknál 29-33 NE/l, nőknél 19-25 NE/l. A normál AST szint férfiaknál 10-40 NE/l, nőknél 9-32 NE/l lehet.

Ezek a referenciatartományok kórházanként változnak. Fontos összehasonlítani a májenzim szintjét a laboratórium által megadott referencia tartományokkal.

Hogyan végzik az enzim marker vizsgálatokat?

A vizsgálat egy rutin vérvizsgálat, amelyet laboratóriumban végeznek. Nincs szükség koplalásra vagy speciális előkészítésre. De a vizsgálat előtt tájékoztassa kezelőorvosát az összes vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerről és kiegészítésről.

A vérvizsgálat a következő lépéseket tartalmazza:

  • Az egészségügyi szolgáltató fertőtlenítőszert használ a kar egy kis területének, általában a könyök vagy a kézfej belső részének tisztítására.
  • Ezután rugalmas szalagot tekernek a felkarodra, hogy nyomást fejtsenek ki és megkönnyítsék a véna elérését.
  • Beszúrnak egy tűt a vénájába, és vér folyik egy kis fiolába. Valószínűleg érezni fogja a tű szúrását vagy szúró érzést.
  • Az injekciós üveg feltöltése után az egészségügyi szolgáltató eltávolítja a rugalmas szalagot és a tűt.
  • Kötést helyeznek a szúrás helyére, és a vérmintát laboratóriumba küldik elemzésre.
  • Az eljárásnak csak néhány percet kell igénybe vennie.

Milyen kockázatokkal jár az enzim marker vizsgálatok?

Lehet, hogy a karja fáj a szúrás helyén, és enyhe zúzódásokat vagy rövid lüktetést tapasztalhat.

A legtöbb embernek nincs súlyos vagy tartós mellékhatása a vérvizsgálatból. Ritka szövődmények:

  • vérzés
  • szédülés
  • ájulás
  • fertőzés, ami kis kockázatot jelent, amikor a bőr eltörik

Azonnal lépjen kapcsolatba orvosával, ha ezen tünetek bármelyikét észleli.

Mit jelentenek a teszteredmények?

A kóros vizsgálati eredmények számos problémát jelezhetnek a betegségektől az egyszerű izomtörzsig, mivel az enzimek a test minden sejtjében jelen vannak. Kezelőorvosa képes lesz meghatározni a megfelelő kezelést a pontos enzim marker szintje és a tünetei alapján.

Tudj meg többet

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss